Rendelőnk telefonszáma: +36 20 624 6146

Foglaljon időpontot!

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen:
+36 20 435 7116

Foglaljon időpontot!

Diagnosztika - Milyen haszna van az Ön számára?

 
Mint minden egészségügyi szűrés, a fogászati is lehetővé teszi, hogy idejében, még egyszerűen orvosolható állapotban napvilágra kerüljenek olyan rendellenességek, amelyek hosszabb távon jelentős problémákat okoznának. A szűrésen a fogorvos olyan elváltozást is felismerhet, amelynek még nincsenek tünetei, de kezelést igényel. A hathavonta elvégzett szűrővizsgálattal időt, fájdalmat és jelentős pénzösszeget takaríthat meg magának.
 
 

Mi a helyzet a kismamákkal? Nekik is kell a fogászati szűrés?

 

Kismamák számára a kötelező szűrések közé tartozik a fogászati szűrővizsgálat is, hiszen a női szervezet a várandósság alatt hormonváltozáson megy keresztül, s ez a megváltozott hormonszint eltérően hat bizonyos szervekre, így a szájüreg állapotára is.
 
Gyakori probléma a kismamáknál a fellépő ínygyulladás, mely kezelés hiányában a fog tartószerkezetére átterjedve fogágy-betegséget hozhat létre, ami a fogak kimozdulásához, bedőléséhez, elvándorlásához, s végül elvesztéséhez vezethet. Emellett a gyulladt ínyben található baktériumok a véráramba gócként bejutva a szervezet bármely területén további gyulladásokat hozhatnak létre, így a kismamáknál az akár koraszülést is eredményezhető ínygyulladást különösen kívánatos elkerülni. Fogorvosaink javaslata a teljes biztonság érdekében az, hogy a kismamák a megszokott 6 hónap helyett 3 havonta keressenek fel egy fogászati rendelőt.
 
 

Milyen vizsgálatok történnek egy diagnosztika alkalmával? Mire kell számítani?

 

A teljes körű fogászati diagnosztika különféle módszerekkel végzett szájüreg-vizsgálatokból áll. Ide tartoznak a fizikális vizsgálatok - megtekintés, kopogtatás, tapintás -, amikor is a szájüregen belüli esetleges elváltozásokat figyeljük meg. Ezt követően, amennyiben indokolt, eszközös vizsgálatok következnek a fogak állapotának felméréséhez: ide tartozik a röntgenfelvételek készítése, vitalitásvizsgálat. Amennyiben indokolt, úgy a páciens részletes kezelési tervet és árajánlatot kap problémáinak orvoslására. 
 
 

A diagnosztikai eszköztár egyik legfontosabb kelléke: a fogászati röntgen

 

Egy hatékony terápia alapfeltétele a pontos diagnosztika készítése. A fogászati szférában számos olyan berendezés áll rendelkezésre, melyek segítségével hatékonyan feltérképezhető a páciens szájüregének állapota.
 
Minden problémát felderít
Ilyen elengedhetetlen diagnosztikai eszköz a fogászati röntgen is, mely olyan rejtett elváltozások felfedezésében segít, amelyek még a legalaposabb fizikális vizsgálatokkal sem állapíthatóak meg. Az elkészült felvételek alapján pontos információt kapunk a fogak elhelyezkedéséről és egészségi állapotáról.
 
A fogászati röntgen típusai 
A röntgensugarak fogászati felhasználása nagyon sokoldalú. Két fő röntgentípus különböztethető meg, az intraorális (szájon belüli) és az extraorális (szájon kívüli) röntgen. Az egyik intraorális módszer a periapicalis képek készítése, melyek a fogívből egy kisebb részt jelenítenek meg, tehát a fogak körvonalait, helyzetét, kiterjedését, a körülvevő periodontális rést mutatják meg.
 
Panorámaröntgen
Ezzel szemben extraorális módszer a panoráma röntgenfelvétel készítése, amelynek segítségével az egész fogsor és a fog tartószerkezetének, illetve a csontoknak a vizsgálata is lehetővé válik. 
 
A mai modern röntgenkészülékek a felvételek készítéséhez 90%-kal alacsonyabb sugárdózissal dolgoznak, tehát a sugárterhelés az átlagos röntgenképekhez viszonyítva a töredékére csökken, s a felvételek készítése ártalmatlan az egészségre.
 
CT
Egy másik nélkülözhetetlen extraorális diagnosztikai eszköz a CT. A háromdimenziós CT-s berendezések képalkotó eljárása olyan nagyfelbontású felvételeket garantál, amelyek a korábbi lehetőségeknél jóval részletgazdagabbak, ezáltal biztosítva a szájüreg és az arc területén fellelhető valamennyi csontképlet tökéletes, méretarányos leképezését.
 
 

Bartók Dental fogászati szakrendelő